Wat als je een oude foto van de Markt of een schilderij van de molen van Ruisdael nieuw leven kon inblazen? Voor de Wijkse Cas Neven (21) is dit geen toekomstmuziek, maar dagelijkse realiteit. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) weet de student Bedrijfskunde historische foto’s en schilderijen om te toveren tot levendige beelden.
“De techniek staat echt nog in de kinderschoenen,” vertelt Cas enthousiast. “Je voert een oude foto in, en met de juiste instellingen bepaalt de AI hoe daar beweging in zou passen, op basis van logisch redeneren. Het resultaat lijkt geregeld al heel echt, zoals de foto van het oude zwembad. Maar als je niet hele specifieke instructies aan de AI meegeeft, krijg je soms ook behoorlijk bizarre resultaten. Zoals bijvoorbeeld een straaljager die voorbij vliegt op een oud schilderij.”
Lokale geschiedenis, moderne techniek
Cas, al een aantal jaren voor werk en school bezig met video en technologie, kwam op het idee tijdens één van zijn vele experimenten. “Het viel me op dat er wel veel oude foto’s werden gebruikt, maar oude schilderijen, dat had ik nog niet eerder gezien.” Leuk dus om uit te proberen met het meest beroemde schilderij van Wijk. Inmiddels heeft hij al een paar mooie plaatjes bewerkt van iconische plekken in de gemeente. De resultaten plaatste hij op Twitter, onder de hashtag #wijkbijduurstede, en deelt hij nu met InWijk.
Een blik op de toekomst
Cas ziet in de toekomst nog nog veel meer mogelijke toepassingen voor AI en videotechnologie. “Hoe mooi zou het zijn als je gewoon met een speciale bril op over de Markt kan lopen, en kan ervaren hoe het er vroeger uitzag?” Het duurt nog even voordat dát realiteit is. Tot die tijd genieten we gewoon van de creatieve AI videos van Cas.
Bonusvideo: het schilderij van Rembrandt, met een wandelende kapitein en luitenant. Alle video credits: Cas Neven